Preszburger Erika - Tel.: 0630/4471314

Craniosacralis terápia

Craniosacralis Terápiás kezelés

A Craniosacralis kezelésről

A kezelés során aktiválódnak a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusai és az elindult önszabályozó folyamatok még a kezelés után is zajlanak.

Masszázságyon, háton fekve történik a kezelés, ruhában. A kezelés ellazítja az egész testet, az izmokat és a szöveteket. Mindig személyre szabott, az adott panaszoknak megfelelő a kezelés formája és technikai összetétele.

Kezelés közben érezhető melegség/forróság, bizsergés és a fájdalmak megszűnése. A páciens ellazulása olyan mértékű szokott lenni, hogy sokan el is alszanak kezelés közben, mely a hatékonyságából semmit nem von el.

Főbb alkalmazási területek:

• Autizmus, központi idegrendszeri probléma


• Az immunrendszer zavarai, autoimmun betegségek

• Baleseti agyi és gerincvelői sérülések

• Fogászati és állkapocs-ízületi problémák

• Fül- orr- gégészeti betegségek, fülzúgás, egyensúly zavarok

• Gerincbetegségek

• Hormonális problémák

• Krónikus fáradtság, kimerültség, alvási zavarok, legyengült állapot

• Krónikus nyak- fej- hátfájdalom, fejfájás, migrén

• Műtét utáni működési zavarok

• Ortopédiai problémák, csontritkulás

• Parkinson-kór

• SM

• Szorongás, stressz, depresszió, pánik betegség, érzelmi nehézségek

• Viselkedésproblémák, dühroham, koncentrációzavar

A terápia nem javallott a következő esetekben:

• az akut koponyasérüléseknél (akut stroke, agyvérzés, koponyaűri vérzés, koponyatörés stb.). Ha az orvos megállapította, hogy nincs több vérzés, engedélyt adhat a kezelésre.

• friss törés a gerinc vagy bordák között,

• agyhártyagyulladás, agytörzsi daganat, nyúltagyi sérv

• gerincvelő, agyhártya folytonosságának hiánya

• minden olyan eset, amikor a koponyán belüli folyadéknyomás-változás káros lehet (pl. zöldhályog),

• Arnold Chiari-szindróma (agytörzs fejlődésének problémája), Down szindróma

• friss gerinccsapolás után,

• nagy műtétek után 6 hónapig, kisebb műtétek után 6 hétig

Craniosacralis kezelés / Integrált craniosacralis biodinamika

Az integrált craniosacralis biodinamika (cranium=koponya, sacrum=keresztcsont) a testi fájdalmak, mozgásszervi panaszok okát és hátterét holisztikus megközelítéssel szemléli. A tünet a kezelést végző személy számára csupán egy segítő információ, hiszen elsősorban a gyökérprobléma kerül felkutatásra és kezelésre annak érdekében, hogy a változás tartós és a mindennapokban is jól érzékelhető legyen.

Ami a fizikai testünket hatásként éri, illetve ami a lelkünket érzelmileg megérinti, az a központi idegrendszerben is megjelenik, megnyilvánul. Előfordul az is, hogy a testünk ugyanúgy elraktároz egy emléket, mint ahogyan azt az elménk megteszi egy szép – vagy akár egy kevésbé szép történettel kapcsolatban.

Vannak emberek, akiknek egy környezetből érkező stresszhatás következményeképp összeszorul a gyomruk, másoknak megfájdul a fejük, de van olyan is, aki kényszeredetten nevet, vagy pánikba esik, esetleg elájul. Ezek a megnyilvánulások általában nem a jelen helyzetre adott releváns reakciók, hanem egy, a múltban átélt és megtapasztalt rossz emlék következményei, melyek a jelenünket is megkeserítik.

Emellett meg kell említenünk azokat az eseteket is, amikor egy külső behatás (baleset, sérülés, műtét, fogászati beavatkozás…stb.) hatására történik olyan fizikai trauma, mely, ha nem kerül korrigálásra, akkor az évek (sokszor évtizedek) során a test más területein is problémához és krónikus fájdalomhoz vezethetnek.

A biodinamikus craniosacralis kezelés

A biodinamikus craniosacralis kezelés a craniosacralis terápia leggyengédebb módja.

Fejlődése során a terápia az oszteopátia erőteljesebb manipulációs technikáiból a craniosacralis terápia mikromanipulációi felé finomodott, ahonnan pedig a következő lépés a biodinamika manipuláció nélküli megközelítése lett.

A világban jelenleg két irányzat alapján folynak képzések: a Dr. Upledger által kidolgozott mechanikus, és az eredeti, Dr. Sutherland féle elgondolást követő, de a modern kori tudományokat (pl. kvantumfizika) is felismerő, és alkalmazó, biodinamikus módszer szerint.

Én a biodinamikus módszerrel kezelek. 

Az Upledger-féle mechanikus irányzat azt jelenti, hogy nagyon gyengéd, nagyon finom mozdulatokkal mikromanipulációt végez a terapeuta.

A Sutherland-féle biodinamikus szemlélet szerint pedig a testet saját belső szabályozó folyamatainak ritmusával harmonizálódva, azok működését ismerve, és támogatva, a mozgásokat követve, fizikai manipuláció nélkül, szándékmentesen kezelünk.

Mindkét kezelés a szervezet öngyógyító folyamatait, és önszabályzó rendszerét támogatva állítja vissza a test strukturális és funkcionális egyensúlyát.

Kezelési tapasztalatainak előre haladtával már dr. Upledger is arról számolt be önéletrajzi ihletésű könyvében, hogy fókusza a direkt manipulációról egyre inkább a testintelligenciával való együttműködés irányába fordult.

Az öngyógyító folyamatok természetes módon a mélyalvás fázisában tudnak a leghatékonyabban kibontakozni, amikor az elme befolyása a test fölött a legkisebb. Egy craniós kezelés alatt tudatos szinten élhetjük meg azt, ami egyébként alvás közben történne velünk.

A test ritmusaival dolgozva, a ritmusok legfinomabb szintjén érzékelhető a test potenciálja, az egyensúlyt, homeostasist támogató belső energia. 

Egy tapasztalt terapeuta tudja, miként támogassa kezelés közben a testnek belülről, természetes módon végbemenő, az önszabályzó rendszer több szintjén párhuzamosan zajló, gyógyító folyamatait. A kezelő terápiás figyelme a test hatalmas belső energiáit képes aktiválni, melyek a gyógyuláshoz, fejlődéshez szükségesek.

A biodinamikus craniosacralis kezelés során nem siettetjük, erőltetjük a változásokat. A gyógyulás folyamatai az adott személy testének saját ütemében zajlanak, ezért az így elért eredmények is tartósabbak, mintha külső manipuláció hatására történtek volna.

*Kezeléseim során nem gyógyítok és nem diagnosztizálok. Az általam alkalmazott eljárások alternatív, kiegészítő jellegűek, amelyek nem helyettesítik az orvosi kezelést.

Egészség-Harmónia

CRANIOSACRALIS TERÁPIA

ACCESS BARS

ACCESS BODY PROCESS

ACCESS ENERGETIC FACELIFT

Preszburger Erika – EGÉSZSÉG-HARMÓNIA 2023     Webdesign: www.orliknoemi.com